niedziela, 5 maja 2019

{tosty z camembertem i pomidorową salsą}


Za co uwielbiam niedziele? Za wspólne, niespieszne i pyszne śniadania. W tygodniu rzadko mamy okazję zjeść coś razem rano, bo R. wychodzi do pracy bardzo wcześnie, a ja nie przełknę niczego o 5.30. ;) Jednak mijający tydzień prawie cały składał się z "niedziel" i to jedno proste oraz szybkie śniadanie połechtało moje kubki smakowe szczególnie.
Kilka osób na kozim instagramie prosiło o przepis na to cudo ze zdjęcia, a ponieważ nie widzę powodu, dla którego miałabym zabrać tę sekretną recepturę do grobu - poniżej znajdziesz sposób na  przygotowanie niedzielnego (choć nie tylko) śniadania. Oto tosty z serem camembert i pomidorową salsą



Składniki:

✓ 2 kromki chleba 
(wybierz swój ulubiony)
✓ 4 plastry sera Camembert (ja lubię ten z orzechami włoskimi)
✓ 1 pomidor malinowy
✓ kilka listków świeżej bazylii
✓ kilka zielonych oliwek
✓ pieprz i sól 


Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię grillową do czerwoności i ułóż na niej kromki chleba. Nie musisz używać żadnego tłuszczu - chyba, że bardzo chcesz. Do przygotowania pieczywa możesz też użyć tostera. Ja go nie mam, więc korzystam z innych możliwości. ;) 

Gdy chleb pięknie przypiecze się z jednej strony, przełóż go na drugą. Zazwyczaj przypieczenie jednej strony zajmuje około 2 minut. W tym czasie przygotuj sobie cztery niezbyt grube plasterki sera. Pomidory pokrój w niedużą kostkę, posiekaj bazylię i pokrój w plasterki oliwki. Warzywa i zioła wymieszaj ze sobą, doprawiając do smaku pieprzem i solą.

Na świeżo ugrillowanej, jeszcze ciepłej grzance ułóż ser i daj mu chwilę, by lekko się ogrzał i zmiękł. Następnie na ser połóż salsę pomidorową. Całość, dla lepszego efektu, możesz jeszcze skropić kilkoma kroplami oliwy lub posypać świeżo zmielonym pieprzem. I gotowe! :)



Grzanki najlepiej smakują z pyszną herbatą i w dobrym towarzystwie. A po takim śniadaniu nawet deszczowa niedziela nie popsuje Ci humoru. ;) Smacznego! 
Uściski, k. 

8 komentarzy:

  1. Mam słabość do tostó a te się prezentują wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A smakują jeszcze lepiej, serio! :) Nawet bezglutenowe pieczywo nie przeszkadzało mi tym razem. :D

      Usuń
  2. Masz pojęcie, że ja dopiero od niedawna przekonałam się do oliwek??!
    Fajny przepis ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój czas i komentarz. :)

Ps. bardzo proszę bez spamowania w komentarzach linkami do stron firmowych - to nie przejdzie. ;)