sobota, 13 czerwca 2015

{Hakuna Batata, czyli najprostsze na świecie frytki z batatów}




Zawsze, kiedy nie mam czasu i ochoty na spędzenie w kuchni wielu godzin, sięgam po jakieś warzywa, piekę je i przygotowuję najprostszy z możliwych sosów. Mogą to być zwykłe ziemniaki, bakłażany, cukinie, marchewki, buraki... ale tym razem użyłam batatów.

Najchętniej pokroiłabym je w ćwiartki i upiekła ze skórką, ale R. zażyczył sobie frytki. ;) Mówisz - masz to nasza weekendowa dewiza, dlatego zrobiłam coś, co można nazwać kompromisem. Miękkie, rozpływające się w ustach bataty w kształcie przypominającym frytki.




Składniki

  • 2 małe bataty 
  • (biorąc pod uwagę ich naturalny rozmiar, mały batat wygląda jak pokaźny ziemniak ;))
  • ulubiona mieszanka ziół
  • łyżeczka oliwy
  • jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól




Przygotowanie

Bataty myjemy, obieramy (lub nie) ze skóry, kroimy na paski. Nacieramy je odrobiną oliwy z ulubioną mieszanką ziół (ja użyłam zielonej czubricy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej równomiernie warzywa i pieczemy 15-20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości pokrojonych kawałków. Ćwiartki będą się piekły nieco dłużej, niż paski. 

Sos

W czasie, gdy bataty się pieką, mieszamy jogurt naturalny z dwoma ząbkami czosnku (siekanego lub przeciśniętego przez praskę) oraz szczyptą soli. Jeśli lubicie ostre sosy, dodajcie więcej czosnku, pieprz lub chilli. Dla mnie słodycz batatów i kwaskowaty sos jogurtowy to połączenie idealne. :)




Hakuna batata! ;) Smacznego!
k

15 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie :) Ja batatów jeszcze nigdy nie jadłam, trzeba naprawić to zaniedbanie :))
    Polecam tak pieczonego selera, też w kształcie frytek, jest pyszny :))
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nigdy nie jadłam batatów, ale jak Koza Domowa poleca, to muszę spróbować:) zwłaszcza, że jestem wieeeelką amatorską frytek i po Twoim wpisie już mi ślinka cienkie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może Cię trochę zdziwić ich smak, to taka mieszanka marchwi z ziemniakiem. :) Ja się długo opierałam "słodkim ziemniakom", ale jak spróbowałam...oczarowały mnie. No i można je przygotować na milion sposobów. :)

      Usuń
  3. Przepysznie to wygląda! Koniecznie muszę spróbować, bo (wstyd się przyznać;)) batatów jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaden wstyd, ja też stosunkowo niedawno odkryłam to warzywo dla siebie. :) Uściski!

      Usuń
  4. pysznie wygladaja, ja wczoraj jadlam pyszne pieczone ziemniaki obtoczone w ziolach, pewnie dzisiaj zrobie takie na obiad.
    Seler pieczony ,,mh to musi byc dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się na ten seler czaję, nawet wczoraj kupiłam główkę specjalnie. :D

      Usuń
  5. Spoglądam w sklepie w kierunku batatów z ciekawością, ale nie zdecydowałam się jeszcze na ich zakup. Teraz spróbuję skoro to takie proste i pyszne ;)
    Przyrządzasz bataty podobnie jak ja dynię, tylko dynię kroję w większe kawałki. A po upieczeniu nawet wyglądają prawie tak samo. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia! Mniam mniam! My uwielbiamy zupę dyniową w każdych ilościach! Muszę kiedyś spróbować tak upiec kawałki dyni... dzięki za inspirację!

      Usuń
  6. Ta potrawa wygląda apetycznie i subtelnie :) Jeszcze nigdy nie próbowałam batatów i muszę to zmienić :)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Marta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam. Nawet, jeśli nie przypadnie Ci do gustu, to nie będziesz miała wyrzutów sumienia, że nie spróbowałaś. :D Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Przyznaję, że bataty nigdy mi nie smakowały (nie lubię mdłych smaków). Jednak Twój przepis mnie zaciekawił, tym bardziej, że unikam i nie lubię smażonego.
    Ja lubię bardzo ostro, jednak jako prawdziwa wampirzyca nie trawię czosnku i wszelkich cebulowatych. O dziwo ani czosnek, ani cebula nie zaostrza mi smaku. Dla mnie to tylko imbir, wasabi, pierz i papryka, czyli jazda bez trzymanki. Taką to uwielbiam. Na szczęście każdy lubi to co lubi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, moim zdaniem bataty nie mają mdłego smaku. No chyba, że dla Ciebie smak marchwi i ziemniaków to tez mdły smak? Bo to taka mieszanka trochę... Ale, tak jak zwykłe ziemniaki, można na pewno je przyrządzić w ostrych przyprawach lub z dodatkiem ostrego sosu. Co kto lubi. :)

      Usuń
  8. Mmmm, wyglądają mega smakowicie. Zgłodniałam. Po pracy lecę szukać batatów i będą dziś na obiad zrobione według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój czas i komentarz. :)

Ps. bardzo proszę bez spamowania w komentarzach linkami do stron firmowych - to nie przejdzie. ;)